Julai 14, 2009

Geleng kepala

My Princess & Geleng Kepala

Pose Kegemaran
1,2,3..action

Gamabr selepas cuci bobob yang sangat busyuk..
muka manyak senyum, mata manyak molat

Mcm² ragam anak daraku kebelakangan ni. Alhamdulillah Hana membesar dgn cukup pintar and sehat. Untuk makluman Hana sekarang belom pandai cakap cuma tau panggil "Abah", "Amie" (mummy) saja. Tetapi bila disuruh Hana akan faham dan akan menurut. Dan rasanya ada soalan yang Hana belum betul² faham..antaranya:-

Satu Hari Dialog Hana & My maid
Hana: Mkn sesuatu.. keropok i think
Maid: "Hana makan ka?"
Hana: Geleng kepala tapi mulut penuh dgn makanan and kunyah²
Hihi..
Maid: "Dalam mulut tu apa? Hana makan apa? Makan ka?"
Hana: Geleng kepala lagi sambil bagi keropok at my maid
Maid: Ketawa la dia... :))

Ni Dialog setiap hari antara ibu & anak yg belom pandai berkata²
Mummy: "Hana sayang mummy?"
Hana: Geleng kepala
Mummy: "Hana sayang mummy ka?"
Hana: Sekali lagi Hana geleng kepala
Mummy: "Habis Hana sayang siapa?"
Hana: "Abah.." sambil tepuk² dadanya tanda Hana anak abah
Tidak berpuas hati and untuk memuaskan hati so mummy tanya Hana lagi
Mummy: "Hana sayang mummy?"
Hana: Tetap dengan jawapannya geleng kepala
Mummy: "Kalau Hana sayang kiss mummy kalau nda sayang then jangan kiss"
Hana: Then she kiss me :)

Gerammmnya mummy dengan jawapan Hana. Akan mummy tanya soalan ni setiap hari sampai Hana jawab Hana sayang mummy :) Apapun jawapannnya, Hana tetap mummy sayang sampai bila². Sebab mummy tau yg Hana pun sayangkan mummy kan..
Love you my baby
Mungkin bagi anak yg berumur 1thn 5bulan ni 'geleng kepala' bermaksud 'YES'

Semoga perjalanan hidup anakandaku dipermudahkan. Amin!!
P/s: Lakas² tah becakap sayang!!

14 ulasan:

nasz berkata...

alahai cute nye... tak pe zie, slow2 la, nanti dia bercakap, tak terlayan pulak...

ZiE berkata...

NasZ; tu la laki aku pun ckp Hana ni bila dah pandai ckp ada yg tak terlayan..inshe dulu pandai ckp umur berapa nas?

DaliaLiyana berkata...

ubah la soklan tu...macam ni..?"hana tak syg mummy??"..bila dia geleng..maksudnyer dia syg...ekekeke....

ZiE berkata...

Dalialiaya: tu pasal le sebab hana belom faham akan soalan ni... mungkin bagi hana geleng kepala bermaksud YES!!
Aku akan tanya soalan ni sampai hana faham soalan tersebut :)

Bed berkata...

cutenye anak ko ni zie...geram aku tgk mata dia tu....bolat!!!

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

alahai..comel sgt hana pakai baju n skirt..ni yg buat nak anak girl nih..ihik..zie...hana pun cam mifzal..ckp x byk lg dapat..skang ni mifzal tgk kemaruk sebut perkataan nak nga tak dak..x sure dia paham ke x perkataan x dak tu..

ZiE berkata...

Ainey: tu bukan Skirt tapi Towel aku lipat sampai paras dada hana .. :)

MUMMY ILA berkata...

so cute hana!
hehe.. xpe zie.. atleast she understand what we say. tu dah ok.
sentiasa bg basic word kat dia..InsyaALLAH dia akan ingat & cuba menyebutnya.

sama cam izz.. next mon genap 2yrs but still xleh bercakap penuh. Ada wording yg kita paham..ada yang x. tp dia paham arahan. Cuma izz ni english word dia cepat tangkap dr bahasa malaysia. hehe.. camne tu?

ai berkata...

geleng...geleng... hihihi..cutekan?

Reena berkata...

comelnya hana...maybe geleng kepala actually she mean yes kot..

el berkata...

samalah ngan danish..bru nk belajar ckp...lmbt skit nak tangkap dia...xpelah pelan2 ye...

hehehe tu kain batik ke skirt hana pki tu zie...pelixxx je

alyyani berkata...

ALA COMEL SGT HANA. TETAP POSING SMBIL BERTUALA. HEHEH...

HARAI2 KALAU CAKAP BENDA YG SAMA, LAMA2 ANAK BOLE CATCH UP KAN?

fazilzura berkata...

cute nye hana pakai tole tu ..
ni mama x kasi pakai suor lg yek.. kang abis terburai seksi u.

Zie, hana lum ckp lg ker?
myb dia strt berjln dulu kut tu yg lmbt ckp tu .. but still need support..
hari2 ler borak2 dgn dia

ZiE berkata...

El: itu bukan kai batik tapi itu towel Hana

Zura: tu la pasal belom pandai ckp skrg pun dlm proses pembelajaran nak ckp